Microscop endodontic

 

De ce aveti nevoie de tratamente dentare efectuate la microscop?

In stomatologie exista o specialitate numita endodonție, care se ocupă cu tratarea afecțiunilor din interiorul dintelui. Această specialitate a medicinii dentare diagnostichează, tratează și previne patologia pulpara. La clinica Dental One, tratamentele endodontice realizate de Dr.Razvan Paraschiv, se fac cu ajutorul microscopului endodontic.

Din ce în ce mai mulți pacienți aleg sa meargă să facă tratamente endodontice acolo unde există un microscop, deoarece rata succesului tratamentelor efectuate astfel, crește de la 50% la 90%. Nu numai că șansele de reușită a unui tratament normal cresc drastic, dar cu ajutorul microscopului se pot observa alte afecțiuni. Medicul poate descoperi canalele atipice, eventualele ace rămase pe canale în cazul retratamentelor, și chiar afecțiuni gingivale.

Ce este pulpa dintelui - este un țesut viu, adăpostit de exteriorul rigid al dintelui, format din 3 straturi, Aceasta este o zonă bogată în elemente vasculare și nervoase. Pulpa dintelui(sau nervul, cum este cunoscut în limbajul comun) este împărțită în două părți: pulpa coronară care se află în camera pulpară și pulpa radiculară aflată la nivelul canalelor radiculare. Dr. Razvan Paraschiv, din cadrul Clinicii Dental One, spune că în cazul în care o leziune carioasa sau un tratament necorespunzător perforează toate aceste 3 straturi, bacterii din cavitatea bucală și din salivă pătrund în camera pulpară, apoi în cea radiculară provocând durere și sensibilitate, ba chiar inflamarea și iritarea pulpei.

Tratamentul endodontic

Tratamentul endodontic constă în extirparea nervului și obturarea canalelor radiculare. Dr. Razvan Paraschiv susține că aceasta ar fi ultima încercare de salvare a unui dinte. Când este nevoie de tratament endodontic? În momentul în care înăuntrul dintelui se infiltrează printr-o carie sau un tratament efectuat necorespunzător, bacterii și microbi din saliva, acestea ajung la nerv și încep sa-l atace. Odată nervul afectat, începe să se descompună cauzând dureri puternice și inflamații.

Simptome:
  • - sensibilitate la cald/rece/dulce
  • - durere pulsatilă sau spontană cu iradiații pe gât, nas, ochi, ureche
  • - umflătură în apropierea unuia dintre dinți
  • - schimbare de culoare a dintelui
  • - durere la mușcătură

Tratamentul endodontic începe în primul rând prin realizarea unei radiografii. Dintele afectat este izolat cu diga, apoi este curățat. Pentru ca rata de succes să fie cât mai mare este recomandata utilizarea microscopului. Tratarea dinților pe canale poate fi o procedură migăloasă dar mult mai ușor de realizat cu ajutorul acestui instrument deoarece oferă o imagine mult mai detaliată asupra zonei de intervenție. Acest lucru înseamnă că medicul poate observa tot ce nu se poate vedea cu ochiul liber. Așadar sunt șanse mult mai mari de a salva un dinte care în mod normal ar fi trebuit extras tocmai din cauza faptului că medicul nu avea posibilitatea de a trata ceea ce nu putea vedea.

In anumite cazuri, pentru obturare medicul recomandă să se aștepte o săptămână timp în care pe canale se lasă să acționeze o substanță dezinfectantă. Obturarea se face prin umplerea canalelor radiculare. În unele cazuri poate fi nevoie de un pivot și chiar de refacerea părții coronare.

Retratamentele endodontice


Deseori pacienții incurca tratamentul cu retratamentul endodontic și invers. Retratamentul endodontic este reluarea tratamenului care prima dată a eșuat din diverse motive. ”Aici microscopul este de un real folos pentru a vedea exact care este problema. Dacă prima dată s-a considerat reușită obturarea și totuși nu a fost, este o adevărată provocare să descopăr, ca medic endodont, problema din spatele unui tratament nereușit” Dr.Razvan Paraschiv,Clinica Dental One

La fel ca și tratamentul, retratamentul endodontic începe cu o radiografie. Apoi se izolează dintele și se dezobturează. Odată intrat pe canalele radiculare, cu ajutorul microscopului se va observa în detaliu, deci precizia cu care vor fi curățate va fi mai mare.

Evolutia tehnicilor folosite in medicina dentara si aparatura performanta asigura in acest moment succesul unui tratament dentar. In endodontie, folosirea microscopului face diferenta si asigura reusita tratamentului pe termen lung.