Aparatele dentare au o multime de beneficii. De la a oferi increderea in tine si in zambetul tau, la a face dintii mai sanatosi si mai usor de curatat. In orice caz, pentru a ajunge la rezultatele dorite, trebuie sa ai mare grija pe perioada in care il porti. Fiecare pacient cu aparat dentar ar trebui sa aiba o dieta „prietenoasa” cu acesta, si cu atentie la periaj si dusul bucal/ata dentara, care sunt obligatorii.
Practic , avand grija de aparatul tau dentar te ajuta sa termini tratamentul la timp, pentru a te bucura de un zambet asa cum ti-ai dorit, cat mai repede.
 

Periajul cu aparat dentar
Medicul ortodont te va ajuta sa alegi tipul de periuta potrivit pentru tine. Unii pacienti pot folosi o periuta de dinti clasica, in schimb medicii de la Clinica Dental One vor recomanda intotdeauna periuta de dinti electrica. In orice caz, perii trebuie sa fie moi si desi pentru a nu-ti rani gingiile iar curatarea sa fie eficienta.
De asemenea s-ar putea sa fie necesar sa schimbi capatul periutei sau periuta in sine mai des ca de obicei din cauza brackets-ilor.
Periajul trebuie sa fie facut cu blandete, pentru a nu rani gingiile, dar depunand o presiune destul de mare pentru ca perii sa patrunda bine pe dupa aparat. In ceea ce priveste timpul acordat periajului, incercati sa petreceti cateva secunde bune pe fiecare dinte in parte, periajul fiind facut de sus in jos pe toate suprafetele dintelui si al aparatului. Foarte potrivita si recomandata este si periuta interdentara de diferite grosimi. Aceasta te poate ajuta in curatarea locurilor inaccesibile periajului. Aceasta, precum si ata dentara poate fi inlocuita de airfloss.

 

Cat de des trebuie sa iti cureti dintii daca porti aparat dentar?
Atunci cand porti aparat dentar, este foarte important sa iti periezi dintii dupa fiecare masa si sa folosesti airfloss-ul cel putin o data pe zi. In orice caz, daca mananci in oras si nu ai la indemana o periuta de dinti, poti macar sa iti clatesti gura cu apa pentru a desprinde eventualele resturi de mancare prinse in aparatul dentar. Chiar si asa, este mai mult decat recomandat ca igienizarile sa fie facute cu regularitate cel putin o data la 6 luni.
Copiii au nevoie de ajutor si de indrumare in ceea ce priveste periajul si dusul bucal, mai ales la inceput. Lor trebuie sa le si aminteasca cineva, pentru ca simtul responsabilitatii nu este foarte bine dezvoltat. Explicatiile si ajutorul cu rabdare sau chiar prin joaca, ii pot face sa devina interesati si sa isi ia foarte in serios rolul de „purtator de aparat dentar”.
 

De ce curatatul dintilor cand porti aparat dentar este atat de important?
Neglijarea igieniei dintilor atunci cand porti aparat dentar poate duce la decalcifiere, lucru care lasa pete albe in jurul brackets-ilor, care raman vizibile odata ce aparatul este indepartat. Acestea pot fi prevenite foarte simplu, pastrand o igiena orala foarte buna.
In plus, este foarte important sa reduci gustarile dulci si bauturle acidulate. Acestea pot decalcifia foarte rapid structura dintelui lasand pete albe, carii, mai ales pe fondul unei igiene precare.

Programează-te acum!
Datele tale sunt în siguranță cu noi. New Dental Center 26 SRL proceseaza date cu caracter personal sensibile, pentru acestea a implementat regulamentul GDPR, 679/2016.