Efectele fumatului asupra implantului dentar

 

Am primit zilele trecute un mesaj pe pagina noastra de Facebook în care un domn ne adresa această întrebare:
„Bună ziua, Am câțiva dinţi lipsă şi mi s-a spus că voi avea nevoie de implanturi dentare. Este un impediment faptul că sunt fumător? Ceilalți doctori mi-au spus că va fi o problemă asta, dar nu am înteles de ce.”

 

Aşa că l-am rugat pe medicul nostru cu competență în implantologie, Dr. Adel Maasarani, să raspundă la această întrebare, fiind un subiect de foarte mare interes. De obicei, prima întrebare adresată medicului de mulți pacienţi fumători, după interventiile chirurgicale este „Când pot fuma?”.
 

„Fumatul este întotdeauna un obicei riscant atunci când vine vorba de sănătatea ta, iar înlocuirea dinţilor cu implanturi poate deveni mai complicată dacă eşti fumator, dar nu imposibilă. Fumatul poate afecta, într-adevar, durata de viaţă a implanturilor. Hai să vedem de ce!

Dacă ne gândim bine, gura şi plamanii sunt primii supuşi acestui asalt numit „fumat”. Fumatul are două efecte principale asupra sanătății orale. În primul rand fumul înhalat afectează țesuturile moi, apoi afectează glandele salivare rezultând o cavitate bucală uscată. În al doilea rând, nicotina afecteaza vasele de sânge, iar acest lucru semnifică o circulație sanguina mai înceată care îngreunează vindecarea şi afectează sistemul imunitar. Gura uscată, de asemenea, încurajează dezvoltarea bacteriilor oferindu-le un mediu propice, care declanșează afecțiuni gingivale. Pe termen lung, afecțiunile care pot apărea sunt: bolile cardiovasculare, metabolice şi de plămâni, chiar şi cancerul pulmonar.

Sper că începi să înțelegi de ce vindecarea după înserarea implanturilor dentare poate fi mai complicată la fumatori decât la nefumatori, dar asta nu înseamnă că nu este realizabilă. Din experiența mea profesională, îţi pot spune că succesul unui implant este determinat de mai mulți factori, dar în principal totul ține de osteointegrare. Indicațiile post operatorii sunt esențiale după o intervenție chirurgicală orală, iar fumatul imediat după aceasta este TOTAL INTERZIS, întarziind vindecarea, mărind  riscul de infecție. Este vitală evitarea sub orice formă a fumatului  în prima fază de vindecare, primele două-trei săptămâni după inserare, mai ales dacă există un istoric destul de lung în ceea ce privește fumatul."

 

Ce se întamplă după ce perioada de vindecare trece? Va fi mai riscant pentru că eşti fumător?

Un studiu realizat de specialiști în domeniu, a urmărit evoluția implantului unui fumător şi a unui nefumător. Rezultatul a fost că fumatorul pierde 0.16mm pe an de masa osoasa din jurul implantului. Nu este mult, dar în timp se va simți. 

Per total da, există o diferență între evolutța unui implant pentru un fumător şi un nefumător. Dar respectând o serie de indicaiți ale medicului cu siguranță nu va exista nicio problemă.

 

Sugestii pentu fumători:

1. Încearcă sa te laşi de fumat definitiv. Până la urmă este un obicei rău pentru întreaga ta sănătate.
2. Cu siguranță trebuie să NU FUMEZI după intervenția chirurgicală. Perioada de timp o va specifica medicul tău
3. Păstrează o igienă orală impecabilă utilizând periuţă de dinţi electrică şi dus bucal împreună cu o pastă de dinţi şi o apă de gură recomandate de medicul tau stomatolog.
4. Mergi la control ori de câte ori îţi cere medicul. Orice lucru în neregulă simți, sună şi fă-ți o programare imediat.

 

Avem pacienţi fumători foarte dragi nouă. Înțelegem, dar nu încurajăm acest obicei tocmai pentru că ne pasă de ei.

Dr. Adel Maasarani realizează zilnic intervenții chirurgicale cu implant dentar pentru pacienţi fumători iar rata de succes este foarte ridicată, aşa că nu te îngrijora. Vino la un consult şi stabiliți impreună exact ce ar fi de făcut!

 

În luna octombrie avem o promoție la împlantul dentar Premium BTI

Afla mai multe aici

Programează-te acum!
Datele tale sunt în siguranță cu noi. New Dental Center 26 SRL proceseaza date cu caracter personal sensibile, pentru acestea a implementat regulamentul GDPR, 679/2016.