Gingivita inseamna inflamarea gingiei. De obicei apare din cauza depunerilor de bacterii de pe dinti – placa bacteriana. Gingivita este un tip de boala parodontala non-distructiva, dar daca este lasata netratata poate progresa in parodontita putandu-se ajunge in final la pierderea dintilor.

Pacientul cu gingivita are gingia rosie si inflamata, sangerand de cele mai multe ori la periaj. De obicei gingivita se trateaza printr-o igiena orala impecabila-periaj mai des, de o durata mai lunga, ata dentara sau dus bucal. De asemenea apa de gura poate ajuta in unele cazuri.

In cazurile minore, s-ar putea sa nici nu-ti dai seama ca suferi de gingivita, pt ca simptomele sunt foarte usoare. In orice caz, la primul semn trebuie sa te adresezi medicului specialist pentru a o trata.

Care sunt cauzele gingivitei?
Acumularea de placa bacteriana si tartru.
Cea mai comuna cauza a gingivitei este placa bacteriana depusa pe dinte dar si intre dinti, care daca nu este indepartata poate duce la distrugerea tesutului gingival sau chiar probleme mai grave cum ar fi pierderea dintilor.
Placa bacteriana este o pelicula de bacterii care se depune in mod natural pe dinti. Unii cercetatori sustin ca
aceste bacterii chiar ajuta la protejarea cavitatii bucale de alte microorganisme nocive. In orice caz, placa bacteriana poate cauza de asemenea carii si boli parodontale cum este gingivita sau parodontita acuta.
Cand placa nu este indepartata corespunzator, se creaza tartrul la baza dintilor, langa gingii. Tartrul este solid si nu poate fi indepartat decat de catre medic.
Gingivita poate aparea si din alte cauze, cum ar fi:

 • Schimbari hormonale care pot aparea in perioada pubertatii, la menopauza sau in timpul sarcinii 
 • Anumite boli care slabesc sistemul imunitar(diabetul, HIV)
 • Medicamentele, deoarece reduc volumul salivei din cavitatea bucala, mediu propice pentru bacterii
 • Fumatul. Fumatorii sunt mai predispusi gingivitei decat nefumatorii
 • Genetica. Studiile arata ca persoanele care au membrii ai familiei ce au suferit sau sufera de gingivita, sunt mai predispusi sa dezvolte si ei aceasta afectiune.
   

Diagnosticarea gingivitei
Un medic stomatolog va verifica la fiecare control daca exista depuneri de tartru pentru a fi indepartate sau daca exista semne de boli parodontale. Gingia inflamata si sangerarea acesteia sunt semne clare pentru medic. Daca totusi mai exista indoilei, se poate depista facand o radiografie.
 

Ce optiuni de tratament exista pentru gingivita?
Daca diagnosticul este pus devreme si tratamentul este facut imediat, poti scapa de aceasta afectiune cu succes.
Tratamentul poate incepe la cabinetul medicului dar cu siguranta trebuie sa continue si acasa.
Indepartarea tartrului si a placii bacteriene prin detartraj. S-ar putea, daca depunerile sunt mari, sa fie destul de inconfortabila senzatia pentru ca gingia este foarte sensibilia.
Este pus accent foarte mare pe o igiena corespunzatoare. Periajul, de preferat realizat cu o periuta de dinti electrica in combinatie cu dusul bucal poate face minuni impotriva acestei afectiuni
Controale periodice si tinerea sub observatie, dar si detartraj periodic
Rezolvarea oricaror alte probleme care ar putea influenta negativ evolutia acestei afectiuni. Pentru ca igiena sa fie una corespunzatoare trebuie mai intai rezolvata orice alta problema, cum ar fi cariile, care de asemenea pot afecta gingia.
 

Posibile complicatii care pot aparea

 • Abces gingival 
 • Infectie gingivala sau la radacina dintilor
 • Parodontita- o afectiune foarte severa care poate duce la pierderea dintilor
 • Ulceratii la nivelul gingiei cauzate de infectia produsa de bacterii

 

Aceasta afectiune este descoperita si tratata de medicii de la Clinica Dental One foarte des.
Dar cu siguranta stii ca noi recomandam preventia. O igiena orala buna, control si detartraj regulat nu au cum sa dea gres.

Programează-te acum!
Datele tale sunt în siguranță cu noi. New Dental Center 26 SRL proceseaza date cu caracter personal sensibile, pentru acestea a implementat regulamentul GDPR, 679/2016.