Tipuri de proteze dentare


In medicina dentara se fac progrese in fiecare zi, se gasesc noi metode de restaurare, de eliminare a durerii, tehnici inovatoare cu ajutorul carora tratamentele sunt simplificate iar perioada de recuperare scurtata.

Faptul ca noi evoluam constant nu este intotdeauna un lucru bun, cu toate ca asa ar parea la prima vedere. Dintii nostri nu evolueaza si nu se adapteaza diverselor schimbari din mediul inconjurator, de aceea uneori nu fac fata si avem nevoie de mici artificii pentru a ne pastra zambetul si sanatatea dentara. In ajutorul nostru au venit protezele dentare, care sunt de mai multe tipuri si despre care vei citi in continuare.

Proteze dentare partiale
Proteze dentare partiale se folosesc pentru pacientii carora le lipsesc dinti doar partial, iar restaurarea se va face ancorand lucrarea de dintii vecini sau in ce a mai ramas din dintii peste care se va pune proteza.

Acestea sunt eficiente pentru ca pot foarte bine inlocui dintii naturali, de asemenea ii tin pe pozitie pe cei peste care se fixeaza proteza dentara, evitandu-se astfel migrarea lor.

Proteze dentare mobile
Protezele dentare mobile sunt restaurari dentare care pot fi detasate de pacient atunci cand nu ii sunt necesare. Proteza dentara este una dintre cele mai comune  forme de protezare a danturii pe care foarte multi pacienti o aleg in ciuda celor cateva dezavantaje. Motivul este ca, desi se fac zilnic progrese in medicina si se descopera mereu noi tratamente, aceasta este o metoda noninvaziva, care nu necesita interventie chirurgicala sau o recuperare greoaie.

 

Protezele totale pe de alta parte, sunt folosite pentru a inlocui toti dintii pacientului, maxilar si/sau mandibular. O proteza dentara clasica se ataseaza in momentul in care gingiile sunt complet vindecate dupa extractia dintilor. Si pentru ca s-ar putea ca acest lucru sa dureze o perioada, pacientul nu poate utiliza proteza imediat, dar exista si varianta de proteza dentara completa imediata, care se aplica pacientului imediat dupa extractia dintilor. O data cu vindecare in schimb, gingiile se contracta iar la un moment dat proteza dentara va avea nevoie de ajustari.

Proteze fixe pe  implanturi sau dinti naturali tratati endodontic
O optiune ideala ar fi ca dintii naturali care lipsesc sa fie inlocuiti de o proteza fixata cu implanturi. In cazul lipsei sau distructiei totale a dintilor sus si/sau jos, recoamandat este sa fie inserate 4-6 implanturi care sa sustina proteza. 4 implanturi sus si 6 jos se recomanda de obicei, dar acest lucru difera in functie de caz/organism.

Daca totusi exista dinti care poti fi tratati endodontic, se recomanda ca acestia sa fie salvati si „imbracati” in coroane din ceramica presata emax, metalo ceramica, zirconiu ceramica. Si materialul difera in functie de caz, in functie de ceea ce poate sustine organismul, pentru ca unele materiale pot fi mai grele altele pot fi mai usoare. Protezele din metalo-ceramica poti fi mai grele si pot pune presiune destul de mare pe implanturi. Daca avem un caz mai complicat, acestea nu ar fi cea mai buna optiune.

 

La ce rezultate te poti astepta avand proteze dentare?
Atat organismului cat si zonei pe care au fost aplicate proteze dentare le va lua o perioada sa se obisnuiasca. Prima data vei avea o senzatie de disconfort sau o usoara dificultate in vorbire sau masticatie. Totusi, usor usor te vei obisnui cu proteza dentara.

Pentru a alege cea mai buna optiune, echipa Dental One te asteapta la o consultatie. Ne poti contacta la numarul de telefon 0744859032

Programează-te acum!
Datele tale sunt în siguranță cu noi. New Dental Center 26 SRL proceseaza date cu caracter personal sensibile, pentru acestea a implementat regulamentul GDPR, 679/2016.